Naslovnica Prehrana
Prehrana Ispis
Četvrtak, 28 AUGUST 2008 15:09
Share

PREHRANA BOLESNIKA S KRONIČNOM BOLESTI JETRE

 

Dijetalna ishrana je sastavni dio liječenja bolesnika s jetrenim oboljenjima. Ona je osobite važnosti za bolesnike koji boluju ili su bolovali od zarazne upale jetre – virusnog hepatitisa. Ispravnom dijetom postiže se brži i potpuniji oporavak, a nakon preboljenog hepatitisa dijetalna ishrana zaštićuje jetru i omogućuje joj potpuni oporavak i ispravnu funkciju.

Treba imati na umu, da je za jetrena oboljenja dobra i relativno obilna ishrana, koju treba provoditi prema slijedećim uputama:

  1. Hranu treba uzimati u što više dnevnih obroka, pri tome dnevni obroci moraju biti obilniji i kalorično vrjedniji od večernjih.
  2. Suviše vruća i suviše hladna, te suviše začinjena jela su štetna.
  3. Jesti treba uvijek polako, bez žurbe. Svaku hranu treba dobro sažvakati.
  4. Bolesnici moraju izbjegavati masnoću u svakom obliku, a kod pripremanja jela treba imati na umu da ih se smanji na najmanju moguću mjeru. Svinjska mast te loj su naročito štetni.
  5. Kod jetrenih oboljenja naročito su vrijedna jela s mnogo bjelančevina.
  6. Preporučuje se slatka jela.
  7. Upotreba alkoholnih pića je STROGO zabranjena! Alkohol i kod zdravog čovjeka oštećuje jetru, kod oboljenja od hepatitisa on izaziva neizlječiva oboljenja.

 

Dozvoljena jela i pića:

Juhe: sve vrste nemasnih juha: juha od nemasnog mesa, ovčja, juhe s jajetom i sve juhe s ukuhanim tjesteninama, rižom i krumpirom.

Mesa i bjelančevinaste namirnice: teletina, janjetina, ovčetina,riba (bijela), obrano mlijeko, obrano kiselo mlijeko, jaja.

Povrće: mrkva, rajčica, šparoge, krumpir, mlade tikvice, cvjetača (karfiol), špinat, zelena salata, matovilac.

Povrće se može uzimati sirovo ili kuhano. Sve salate se mogu pripremiti s malo ulja ili octa ili s limunovim sokom.

Voće: banane, naranče, grapefruit, jagoda,borovnica, grožđe, jabuka, limuni, trešnje, breskve, marelice. Sve voće treba biti zrelo i svježe.

Napitci: čaj, kakao, obrano mlijeko, bijela žitna kava, razni kompoti i voćni sokovi.



Zabranjena jela i pića:

Svinjska mast, loj, suho meso, kobasice, salama, oštri začini i umaci, pikantni sirevi, orasi, lješnjaci. Sva alkoholna pića bez obzira na postotak alkohola.

 

Napomena:

Ova hepatična dijeta je sastavljena od strane KB Split - infektološkog odijela

Gore navedene upute možete preuzeti ovdje u word formatu.

 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2014 HULOH "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel: (021) 45 99 88 Fax: (021) 45 99 89 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr