O Hepatitisu Ispis
O hepatitisu
Četvrtak, 28 AUGUST 2008 14:42
Popis članaka
O Hepatitisu
Cijepljenje
Krvni testovi otkrivaju tip
Problem na razini svijeta
Stanje u Hrvatskoj
Sve stranice

Dorada u tijeku.

Hepatitis je ozbiljna virusna bolest. Važno ga je spriječiti i na vrijeme otkriti jer “proizvodi” i za sobom kao posljedicu ostavlja trajne invalide koji, čak i ako se izliječe, imaju ograničenu radnu sposobnost i limitirajuće faktore pri zapošljavanju.

Hepatitis označava upalno stanje jetre čiji uzroci mogu biti različiti. Jedan od uzroka mogu biti i virusi i tada je riječ o virusnom hepatitisu. Smatra se da su virusi hepatitisa glavni napadači jetre.

Virusni hepatitis je akutno ili kronično virusno oboljenje jetara uzrokovano virusom hepatitisa A, B, C, D, E, G …i neidentificirani. Najopakiji su virus B i virus C hepatitisa koji u slučaju kroniciteta i neliječenja, u visokom postotku, mogu dovesti do ciroze odnosno karcinoma s fatalnim ishodom. HCV je još uvijek u cijelom svijetu nedovoljno istražen, pa ni putovi prijenosa nisu sasvim poznati i predvidljivi.

Prema procjenama WHO broj osoba, zaraženih hepatitisom C, u svijetu je 170 milijuna, a hepatitisom B 350 milijuna te stoga ova bolest predstavlja vodeći javno-zdravstveni problem. Za ilustraciju, od AIDS-a boluje 40 milijuna osoba.

Postoji više virusa koji izazivaju hepatitis, a označeni su početnim slovima abecede. Dok neki od njih označavaju privremenu neugodu bez posljedica, drugi znače opasnu i tešku bolesti koja traje cijeli život, a zaražene može stajati života.

Svjetski zdravstveni statističari procjenjuju da godišnje od nekog od tipova hepatitisa umire oko 1,5 milijuna ljudi. U toj brojci apsolutno predvode hepatitisi B i C - golem javno-zdravstveni, socijalni i gospodarski problem i u bogatim i u siromašnim zemljama.

Situaciju s hepatitisom dodatno komplicira činjenica da se, kao i mnoge druge bolesti jetre, često otkrivaju kad su već u jako uznapredovaloj fazi.


Pacijent počesto nema simptoma ili su oni sasvim blagi i mogu se pripisati raznim virozama i prehladama.

HEPATITIS

INKUBACIJA

PRIJENOS

SIMPTOMI

CJEPIVO

PREVENCIJA

A

15 do 50 dana

zaražena voda i hrana, prljave ruke, izmet, krv i tjelesne tekućine

žutica, umor, bol u trbuhu, gubitak apetita, mučnina, proljev, temperatura i groznica; odrasli češće imaju simptome nego djeca

da; rizičnima, te onima koji pate od neke bolesti (hemofilija, kronične bolesti jetre, hepatitis B i C)

cjepivo, higijena (uvijek prati ruke nakon nužde, mijenjanja pelena, prije pripreme hrane)

B

45 do 180 dana

širi se spolnim putem kod heteroseksualnih i homoseksualnih odnosa (nekorištenje kondoma), dijeljenjem igala (narkomani), preko inficirane majke na dijete, krvnih pripravaka, tetovaža i piercinga

mučnina, povraćanje, bolovi u trbuhu, žutica, umor, gubitak apetita, bol u zglobovima; oko 30 posto oboljelih nema nikakve znakove bolesti (posebice djeca)

da; cijepljenje djece (6.razred osnovne škole u Hrvatskoj); cijepljenje odraslih, posebice rizičnih grupa

cijepljenje, izbjegavanje rizičnog seksualnog ponašanja, liječenje narkomana, zamjena igala, oprez kod tetoviranja i piercinga

C

2 tjedna do 6 mjeseci

krvne i krvni pripravci zaražene osobe, dijeljenje igala (narkomani), rjeđe spolnim putem i preko inficirane majke na dijete, tetovažama i piercingom

žutica, umor, tamna mokraća, bol u trbuhu, gubitak apetita, mučnina; bez simptoma u gotovo 80 posto slučajeva ili se javljaju nespecifični simptomi (ekcem, mišićni bolovi)

ne

izbjegavanja rizičnog ponašanja (narkomanija, promiskuitet)

D

2 tjedna do 8 mjeseci

krv i druge tjelesne tekućine zaraženih, igle

simptomi slični onima kod hepatitisa B

da (isto kao B)

isto kao kod hepatitisa B

E

15 do 64 dana

isto kao A, zaražena hrana, prljave ruke, stolica, krv i tjelesne tekućine zaraženih

slabost, mučnina, bol u trbuhu, žutica

ne

higijena (pranje ruku nakon nužde, mijenjanje pelena, prije pripreme hrane) 

Google translate:

Copyright © 2006 - 2017 "Hepatos" - Pravne napomene
Doverska 29, 21000 Split, Hrvatska Tel/Fax: (021) 45 99 88 E-mail: hepatos@hepatos.hr I admin@hepatos.hr